УАСГ и Академията на МВР с две нови магистърски програми
За учебната 2022/2023 година, Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Академията на МВР обявяват прием за обучение в две нови магистърски програми на студенти, със завършена степен на висше образование „бакалавър” и/или „магистър“, съобщиха от двете висши учебни заведения.  
Управление и оптимизация на инвестиционни проекти в строителството чрез строително информационно моделиране  (СИМ/BIM)
Строително-информационното моделиране (Building Information Modelling — BIM) е в центъра на цифровата трансформация на строителния сектор и застроената среда.
Магистърската програма е уникална за България и подходът към обучението е отличителен по отношение на конкурентните програми, достъпни в международен план. Търсенето на професионалисти с умения в прилагането на BIM технологиите за управление на процесите в строителството е много силно както на национално, така и на международно ниво. Очаква се завършилите програмата да намерят работа както в рамките на собствените си дисциплини, така и в нововъзникващите съвместни кариери, тъй като BIM процесите стават все по-широко приети.
BIM е цифрова форма на строителството и операции с активи. То обединява технологиите, подобренията на процесите и цифровата информация, за да се подобрят радикално резултатите на проектите, както и операциите с активи. BIM се прилага основно за нови строителни проекти, но решаващата му роля е да подпомага обновяването, реконструкцията и поддръжката на застроената среда. Основната философия на програмата е да се разрушат бариерите между строителните дисциплини и чрез обучение, базирано на проекти и задачи, да се даде възможност на професионалистите да работят в рамките на мултидисциплинарен, съвместен процес на проектиране и управление, базиран на международни стандарти и свързаните с тях професионални насоки.
Придобитата магистърска степен подобрява знанията и уменията на завършилите студенти в различни аспекти, което им дава възможност да работят в много роли, свързани с изпълнението и внедряването на BIM. BIM специалистите у нас са крайно недостатъчни на брой, поради което прогнозираните възможности за реализация за завършилите тази магистратърска програма са отлични, най-вече на мениджърско и експертно ниво.
 Безопасност на пътното движение
Магистърската програма по „Безопасност на пътното движение” има за цел да надгради полученото висше образование в областта на транспортното строителство и контрола на пътното движение и да подготви специалисти, необходими както за нуждите на транспортното строителство, така и за организацията, контрола и безопасността на съвременното натоварено движение. Това е една универсална специалност, която съчетава уменията на строителния инженер, мениджъра, компютърния специалист и професионалиста в организацията на движението.
Завършилите обучението в магистърска програма „Безопасност на пътното движение“ могат да се реализират професионално като консултанти, експерти и контролни органи в частния и публичен сектор.