С първа демонстрация от 9 часа днес на велоалеята на кея под бариерата на хотел „Рига“ стартира споделеният транспорт в Русе. Това всъщност е системата за ползване под наем на електрически скутери, по-популярни като тротинетки. 
В Русе услугата се предоставя от българския клон на американската „Лайм Технолоджи“ - най-големия оператор в света на споделени електрически превозни средства. В демонстрацията ще се включат оперативния мениджър на компанията за България и Гърция Петко Анчев и зам.-кметът Димитър Недев. Реализацията на идеята е финалът на започнала в началото на годината процедура. Тогава „Лайм Технолоджи“ внесе в Община Русе инвестиционно предложение за изграждане на мрежа за отдаване под наем на тротинетки. След това компанията и местната власт подписаха меморандум, а днес вече имаме обявените места, на които скутерите ще се отдават под наем /вижте списъка/. 
„Градът има много добра инфраструктура за такъв тип транспорт. Ще започнем с пилотен проект - на около 20 места в града ще разположим 100-125 скутера, като сме готови да реагираме според интереса. Очаквам да е много голям“, каза в разговор с „Утро“ през май Петко Анчев.
На разположение на русенци и гостите на града ще има до 100 скутера, разположени на 20 ключови стоянки в крада. За насърчаване на безопасното придвижване първите, които ще наемат тротинетка, ще намерят на нея
безплатна каска, която могат да вземат за себе си
Всеки от скутерите в Русе е снабден и с обяснителна табелка, която дава указания как да се ползва услугата и превозното средство. Предстои информационна кампания чрез раздаване на флаери, които обясняват основните правила за движение с електрически скутери по пътищата.
За да използване на скутерите на „Лайм“ е необходимо да се изтегли съответното мобилно приложение на смартфона, да се създаде индивидуален профил и да се въведат банкова карта, през която се извършват плащанията. Това гарантира не само коректните отношения на клиентите с фирмата, но и идентифицира кой, кой и за колко време е ползвал превозното средство и това е и своеобразна застраховка срещу вандализъм.
След изпълнението на тези условия скутерите се отключват чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите следват инструкциите от приложението, за да паркират. Те трябва да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в Lime приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. Употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст не е позволена.
Цената за услугата се формира така
първоначалната такса за отключване на скутера е 1.20 лева, а за всяка минута каране се начисляват по 25 стотинки. Очакваната средна цена на пътуването в Русе е около 3.50 лв. Компанията предлага и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва таксата за отключването. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин., би била 2.50 лв. В сравнение с останалите градове в страната, цените в Русе ще са с 20% по-ниски. Това едва ли радва таксиметровите компании, които рискуват да загубят част от младата си клиентела.
По време на ползването на скутелите всеки потребител на „Лайм“ е род закрилата на две застраховки - „Лична злополука“ и „Гражданска отговорност“ от „Алианц“, които се предоставят автоматично, без допълнително заплащане. 
Компанията призовава потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването и да спазват правилата, заложени в измененията на Закона за движения по пътищата, приети през юни 2020 г. С тях беше регулирано ползването на индивидуални електрически превозни средства /вижте карето/.
След първоначалния тестов етап компанията предвижда разширяване на дейността си в Русе
като това ще бъде постигнато чрез увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.
Според подписания през май меморандум между Община Русе и „Лайм Технолоджи“, компанията ще се ангажира с репатрирането на всяка неправомерно паркирана тротинетка, както и с ремонта и поддръжката им. 
Ползването на електрически скутери помага да се намалят вредните въздействия от масовия автомобилен трафик и да се изгради ефективна мрежа за микромобилност на основата на споделеното ползване, казват от Община Русе.

Зони за паркиране

Зоната за паркиране на тротинетките е заключена между бул. „България“, ул. „Иван Ведър“, ул. „Потсдам“, ул. „Тулча“, ул. „Цветница“, стадион „Локомотив“, Младежкия парк, кея, ул. „Пристанищна“, ул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Мидия Енос“.
Ето и конкретните места:
1.  Паметник Альоша - 10 бр.
2.  Площад „Хан Кубрат“ - 8 бр.
3.  Улица „Пирот“ (в района на пощата) - 6 бр.
4.  Площад „Свобода“ (в района на правоъгълния шадраван) - 8 бр.
5.  Съдебна палата - 8 бр.
6.  Площад „Елиас Канети“ -  8 бр.
7.  Улица „Добри Немиров“ - 8 бр.
8.  Исторически музей - 8 бр.
9.  Улица „Борисова“ (в района на сладкарница „Неделя“) - 4 бр.
10. Хотел „Централ“ - 8 бр.
11. Площад „Свети Никола“ (срещу Пристанищен комплекс) - 10 бр.
12. Улица „Баба Тонка“ (до музея) - 6 бр.
13. Улица „Княжеска“ - 6 бр.
14. Държавна опера (пред бившия офис на „Еконт“) - 8 бр.
15. Русенски университет - 10 бр.
16. Арена Русе - 10 бр.
17. Улица „Ангел Кънчев“ - 8 бр.
18. Улица „Майор Узунов“ - 8 бр.
19. Автогара Юг и Централна жп гара (на паркинга) - 10 бр.
20. Улица „Мария Луиза“ - 6 бр.

Какви са правилата

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е шестнадесет години - по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи ще са необходими минимум навършени четиринадесет години.
Водачът на индивидуално електрическо превозно средство при движение е длъжен:
Да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан; да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини; да се движи с изправна спирачна система и да ползва каска, ако е на възраст до осемнадесет години.
На водача на електрическа тротинетка е забранено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.
Забранено му е и да развива скорост, по-висока от 25 км/ч., както и да превозва други лица.
На водача на електрическа тротинетка е забранено още да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство, да се държи за него, да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци, както и да използва мобилен телефон при управлението на превозното средство.

Кой контролира

Все по-масово използваните тротинетки всекидневно създават конфликтни ситуации, оплакват се и шофьори, и пешеходци. Скутерите често изскачат изневиделица на пешеходни пътеки, слаломират между хората по тротоари и площади или карат по пътното платно според своите разбирания какво означава да се придържат възможно най-вдясно. 
Само преди две седмици снимка на движеща се между колите тротинетка на кръстовището между кварталите „Дружба“ и „Чародейка“ предизвика буря във фейсбук.
„Уважаеми съграждани, редно ли е младежите на тротинетки да се движат между колите. Аз мисля, че трябва да им се търси отговорност и да се глобят.“ Това гласеше постът в една от русенските групи. Авторката Тодорка Дамянова беше онагледила ситуацията с две снимки.
Последваха стотици коментари, цитираме само два от тях.
„Всеки ден тези същества ми изправят косата! Как може да управляваш нещо, което развива такава скорост без свидетелство за управление и без да подлежиш на глоби?“
„За милионен път институциите си правят оглушки по казуса. Защо се чака поредната трагедия за да се самосезираме, организираме?...“
„Движението на индивидуалните електрически превозни средства се регулира от униформени полицаи, но на настоящия етап не може да се каже има ли санкционирани водачи.“ Това отговори на въпрос на „Утро“ кой контролира движението на тротинетките и има ли санкционирани пресцентърът на МВР.
С контрол на тротинетките е натоварена и общинската охранителна служба КООРС, но тя има право да върши тази дейност само на велоалеите, т.е. там, където проблеми няма или са незначителни.

„Лайм Технолоджи“: При нас всичко е регулирано

„Проблемите, които притесняват шофьорите, идват основно от хората със собствени скутери, които развиват и по-високи скорости. При нас всичко е регулирано и контролирано. Скоростта на движение е фиксирана до 25 км/ч, а в трите зони с понижена скорост тя е около пешеходната - 6-7 км/ч и това ограничение се включва автоматично при навлизане в тези зони“, каза вчера за „Утро“ мениджърът на „Лайм Технолоджи“ Петко Анчев.