Занимания с над 25 деца започна вчера Университетска лятна академия за деца „В чудния свят на растенията“ с ръководител д-р Петя Ангелова, преподавател по ботаника и систематика на растенията в Русенския университет. Ползотворна работа на групата пожелаха ректорът акад. Христо Белоев и заместничката му доц. Десислава Атанасова. 
В рамките на две седмици децата ще имат възможността да научат повече интересни и любопитни факти за растенията, да надникнат в научно-изследователските лаборатории и да засадят растения на открито. Заниманията са безплатни.
В ботаническата градина на университета има около 400 растителни вида. В нея могат да се видят, както типични дървесни, храстовидни и тревни представители на българската флора, така и чуждоземни видове. Има розариум, плодна градина, а също и редки дървета - хартиено дърво, ликвидамбър, древните представители двуделен гинко билоба и метасеквоя. Растителните видове са представени с табели с техните имена според международно утвърдена ботаническа номенклатура. На тях е отпечатан и QR-код, чрез който през смартфон може да се получи подробна информация за съответния вид.