Игри и обучения предоставят три организации на украински деца в Ловеч и с. Рибарица. Дейностите са по проект на сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство“, с партньорство с Българския червен кръст и сдружение „Знание“. Финансирането, в размер на близо 20 хиляди лева, е от фондация „BCause – помощ на благотворителността в България“. Това съобщиха представителите на трите организации на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч. 
Албена Йончева, председател на сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство“, посочи, че целта е да се подкрепят 50 деца, на възраст от 4 до 17 години, и техните родители, бежанци от Украйна, настанени в Ловеч и във Военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица. Те ще могат да посещават занятия по български език, сесии „Елементът Игра“, четене, приложно изкуство, ще участват в спортни празници и др.
В дейностите ще се включат и български деца и младежи, както и доброволците от партньорските организации.
Предвидено е лятно училище, в което ще се включат както педагози, така и млади хора от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и Българския червен кръст. Заниманията са неформални и са насочени към общуване на български език и подкрепа за първия учебен ден, посочи Йончева.
Ще има също забавно програмиране, творчески работилници, кътове за игри и приложни дейности, четене на детски книги. Веднъж седмично ще има занимания по български език, които са насочени към родителите на децата.
Дейностите по проекта вече са започнали с празник за 1 юни – Ден на детето, с ролеви игри по първа долекарска помощ, както и с обучение на тема: „Стрес, агресия и взаимоотношения“. „Целта и идеята е тези хора да се социализират в нашата среда“, заяви Цветомира Георгиева от БЧК – Ловеч. Тя добави, че предстои обучение за реакция при плуване във водоеми и опасностите, които крият те. Предвиден е и турнир по футбол, както и други образователни демонстрации.
Сдружение „Знание“ ще се включи с дейността „Елементът Игра“, съобщи изпълнителният директор на организацията Ралица Попова. Това е програма, създадена за децата в риск по света и включва три модела: „Разкажи приказката“, Музика в действие“ и „Библиотека на играчките“. Дейностите са за деца от 1 до 12 години“, посочи Попова. Тя каза още, че ще бъдат обособени два къта за игра – в библиотеката в Ловеч и във Военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица. Целта е, освен да се предложат игри за децата, но и да се продължи тяхното развитие и социализация.
По проекта ще бъдат закупени материали, назначени учители и психолог. Той ще продължи до ноември.