Община Вършец организира петото издание на конкурса за сонет на името на големия поет и автор на текста към песента „Усмивката“ Лъчезар Станчев, съобщи за БТА кметът на курортния град Иван Лазаров.
В конкурса може да участват поети от цялата страна с непубликувани до момента сонети. Творбите ще бъдат оценявани от жури с председател поетесата Кристин Димитрова и членове Атанас Капралов и проф. Румяна Л. Станчева – дъщеря на Лъчезар Станчев. Община Вършец е осигурила парични награди за класираните на първите места. Най-добрите 15 сонета ще бъдат публикувани в сборник „Лъчезарни сонети 2022“. Отличията ще бъдат връчени на церемония във Вършец на 4 август в присъствието на журито, общинското ръководство и поетите, уточни кметът. Той припомни, че в предишните четири издания на конкурса имаше много участници от цялата страна и журито беше много затруднено да определи най-добрите сонети.
През тази година конкурсът за сонет на името на Лъчезар Станчев е подкрепен от фондация „Лъчезар Станчев“, Национален литературен музей, БНР, „Радио Видин“, Алманах „Огоста“, Регионална библиотека „Гео Милев“ - Монтана и вестник „Вършец“.