Излезе от печат научно издание за историята и археологическите проучвания на град Царево, известен в миналото с името Василико. "Древно Василико. Исторически и археологически проучвания" е издание на Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас .
В книгата са представени най-новите данни, почерпени от археологическите проучвания, проведени през 2012 г. в района на църквата "Успение на Света Богородица", съобщиха от РИМ в Бургас.
Тогава са открити тракийско ямно светилище от 4-3 век пр.н.е., следи от обитаване от 6-7 век, останки от зидове и много материали в периода 13-15 век, къщи и некропол от 16-20 век. На базата на анализа на находките и на историческите извори за Василико, най-старите от които са от 12 век, става ясно, че най-ранните археологически останки в древно Василико са от 4 век пр.н.е., а от 12 век до ден днешен селището съществува без прекъсване. Това прави Василико едно от най-древните селища по Черноморското крайбрежие заедно с големи центрове като Одесос, Месамбрия, Анхиало, Агатопол и Аполония Понтийска, обясниха от РИМ-Бургас.
Книгата е триезична - на български, английски и руски език, луксозно издание с пълноцветен печат. Издаването й е изцяло финансирано от Община Царево. Автор е д-р Милен Николов, директор на РИМ - Бургас и ръководител на археологическите проучвания в древно Василико.