Нидерландия победи Словакия с 32:31, а Грузия се наложи над Турция с 35:27 в първите два мача от група "Б" на Европейския шампионат по хандбал за младежи до 20 години във Варна.
В 18:00 часа България се изправя срещу Латвия, а в 20:00 часа играят Чехия и Финландия в група "А".
Първенството беше открито официално със специална церемония.
Членът на Изпълнителния комитет и председател на женския хандбален борд на Европейската хандбална федерация Марта Бон изказа благодарност към българската централа за организацията до момента на Европейския шампионат.
"За мен е особена чест да говоря тук от името на Европейската хандбална федерация и да благодаря на Българската централа и на Варна за този толкова хубав шампионат. Сигурна съм, че всички ще се насладите на добър хандбал. Убедена съм, че всичко ще премине гладко и в духа на феърплея. Нека най-добият победи и всички да се радваме на най-красивия за нас спорт - хандбала", каза Марта Бон по време на церемонията.
На откриването присъстваха още президентът на Българската федерация по хандбал Росен Добрев, вицепрезидентът Драгомир Драганов и Георги Арнаудов, експерт в община Варна.
Във Варна като посланик на проекта за млади състезатели "Respect your talent" е и Карло Прието, бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин 2008.
В откриването участва и ансамбъл "Варна".
Дворецът на културата и спорта във Варна е домакин и на двата Европейски шампионата за младежи до 20 години, което се случва за първи път в историята. България участва в първата надпревара от 2 до 10 юли, като е в предварителна група "А" с Латвия, Чехия и Финландия. В група "Б" са тимовете на Австрия, Нидерландия, Словакия, Турция и Грузия. Вторият турнир е 16 до 24 юли отново във Варна, като в него участват Израел, Литва, Гърция, Люксембург, Великобритания, Република Северна Македония, Швейцария, Румъния, Украйна и Косово.
Входът за Европейските шампионати е свободен. Всички срещи ще бъдат директно предавани в ефира на B1B.BOX.