Безспорно най-тежки ще бъдат разговорите между БСП и "Продължаваме промяната" за ново правителство по темата за отношенията между България и Русия, тъй като това е ключов момент за националната сигурност. Това коментира днес пред медиите във Варна председателят на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения и депутат от БСП Борислав Гуцанов.
Той допълни, че от партията му смятат, че трябва да се изясни дали 70-те души са обявени за персона нон грата заради шпионаж или поради реципрочност, защото това са две коренно различни процедури. "Ако става въпрос за шпионаж, тогава кой точно от българска страна е бил агентът, който е бил прихванат, той защо не е арестуван, на какви позиции е и с каква информация е разполагал, че тя да е интересна за руските служби", коментира Гуцанов. Според него, ако става въпрос за реципрочност, пътят е трябвало да бъде коренно различен.
По тази линия ще се стремим да се стигне до нормализиране на отношенията, считам, че страната ни трябва да води такава дипломация, която да бъде равно отдалечена и равно близка до всяка една страна, каза още той.
Гуцанов каза, че приоритетите на БСП при преговорите за ново правителство са социалната политика, здравеопазването, образованието и икономиката. По думите му партията има съвпадения с "Продължаваме Промяната“ при борбата с корупцията, приемане на новия закон за КПКОНПИ, което е ключово да се случи, и други техни виждания, които БСП припознава.