Народно читалище „Пробуда – 1926“ в търговищкия квартал „Бряг“ събира вещи от миналото за етнографска сбирка. Секретарят на културната институция Екатерина Христова призовава съкварталците си да се включват в инициативата и съхранят спомените от отминали, но все още помнени времена. Заедно с това младите хора ще се запознаят с начина на живот и труд, каза тя пред репортер на БТА.
Нека децата и днешните млади хора да научат за оръдията на труда и бита ни от преди 30-40-50 години, век или дори повече. Да съхраним миналото си, подреждайки го в експозиция – апелират от ръководството на културната институция. 
Организаторите са убедени, че във всеки дом – в мазета и тавани, се съхраняват стари вещи. За читалищните дейци обаче те са важни – като част от бита на предците ни. Затова молят хората да ги занесат и дарят на читалището, за да подредят заедно етнографски кът. Събират се бакъри, менци, стомни, делви, сърпове и паламарки, софра или ниски столчета, дървени съдове и прибори за хранене, кърпи, престилки или други елементи от народна носия, че защо не и цяла носия, казва Христова.
Сред читалищното настоятелство идеята възниква като инициатива, която може да обедини местните хора - кореняците пазят съкровени спомени с изброените предмети, а новодомците - закупуващи къщи тук, вместо да изхвърлят цялата покъщнина на боклука, могат да я дарят на Читалището. Етнографската сбирка е планирано да бъде уредена във фоайето на културната институция, за да имат досег до нея всички жители на населеното място.
Инициативата цели да си припомним взаимно бита и традициите на предците си, като същевременно запознаем децата с характерното в онези отминали времена, добави Екатерина Христова.