Със световната премиера на мюзикъла „Есмералда Парижката Света Богородица“, създаден по романа на Виктор Юго, Старозагорската опера откри летния си сезон, обяви за БТА директорът на трупата Огнян Драганов.
До 5 септември оперният театър на Стара Загора е подготвил изключително разнообразна програма. Тя ще завърши в град Чирпан с „Моление“ от Найден Андреев и „Лето 1812“ на Чайковски.
„Благодаря на всички, които превръщат сградата на операта ни в институция, която произвежда културни продукти. Това е преди всичко Община Стара Загора, която е осигурила най-големия комфорт на нашия , за да можем спокойно да работим. Ние сме изключително благодарни, че в тези тежки моменти не усещаме кризата на нашия гръб, плащайки парно и ток, за което благодаря", изтъкна Огнян Драганов.
„Трибуната, която усилено подготвяхме няколко години, тъй като бяхме в криза, е подарък от Старозагорската опера за Вас, уважаема публика. А за да съществува това уникално съоръжение, което все още не е изцяло произведено, благодарим на хората които осигуриха средства, за да се реализира: Славин Янакиев от „Прогрес АД, Тенко Панев от „Платеник“ АД; столовете на които седите са закупени от Иван Терзиев от Зара Газ, Георги Чахов от „Чахов“-ООД изряза всички метални елементи, за да могат те да бъдат сглобени и Цветан Цветков от „Цвет“ ООД“, обяви Огнян Драганов.
Той изрази надежда , че и на останалите спектакли Античния форум ще бъде препълнен, както на премиерата на „Есмералда Парижката Света Богоридица“. Мюзикълът, за първи път от създаването си през 1998 г., прозвуча на български език и това беше световна премиера, припомни пред БТА Огнян Драганов.