„Предложението на френското председателство е публикувано и гражданите могат да се уверят, че идентичността е защитена, историческите въпроси не са част от преговорния процес и имаме чист македонски език в ЕС. Мицкоски упорито не иска да види това и в името на политически интерес се опитва да представи нещо различно“, реагираха с прессъобщение от СДСМ след пресконференцията на председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в която той заяви, че промените в предложението, което Република Северна Македония е получила, практически са само козметични и не защитават интересите на страната.
„Когато става въпрос за теми от висш национален и държавен интерес, като евроинтеграционния път на страната, бъдещето на гражданите и защитата на македонската идентичност, са необходими отговорност, зрялост и държавнически капацитет. Мицкоски нито го е имал, нито ще го има и иска да наруши открития процес на широки консултации в самото начало, чрез протести“, пишат от управляващата партия.
Според СДСМ Християн Мицкоски никога не е искал и не е имал интерес от конструктивен диалог, „а се е интересувал само от личния си интерес“, не иска обществеността, политическите партии, експертите, гражданските организации да изразят позицията си по предложението, а да наложи своята позиция. „За това СДСМ няма да се рови във всички неистини, казани от Мицкоски. Всички негови и на ВМРО-ДПМНЕ неверни твърдения потънаха и именно процесът на широки консултации ще отрече тези твърдения“, пише в съобщението, в което от СДСМ призовават всички политически партии да продължат да дават своя принос, да се включат в консултациите, за да бъде взето общо решение.