Европейският съюз и Нова Зеландия приключиха преговорите си за споразумение за свободна търговия. Това съобщиха премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирани от ДПА.
"Радвам се, че Нова Зеландия и ЕК могат да обявят, че приключихме преговорите за висококачествено, приобщаващо споразумение за свободна търговия", обяви Ардърн, която е на посещение в Брюксел. "Това е положителен резултат както за Нова Зеландия, така и за ЕС", добави тя.
Търговската сделка "носи големи възможности за нашите компании, нашите фермери, нашите потребители и от двете страни (по договора)", каза фон дер Лайен, която добави, че се очаква търговията между двата партньора да се увеличи с 30 на сто.
По думите й споразумението включва също "модерни правила за цифровата търговия", съвместен ангажимент за намаляване на инвестициите в изкопаеми горива, както и ангажименти за борба с изменението на климата.
Преговорите по споразумението се водят от 2018 г.
Ардърн беше придружена от новозеландския министър на търговията Деймиън О'Конър, който проведе среща с еврокомисаря по въпросите на търговията Валдис Домбровскис.
През 2021 г. ЕС и Нова Зеландия са имали търговски стокообмен възлизащ на 7,8 милиарда евро, според ЕК.
ЕС е третият по големина търговски партньор на Нова Зеландия, след Китай и Австралия, като на него се падат 11,5 на сто от търговията на страната.
Европейският съвет, органът, представляващ 27-те страни членки на ЕС, както и Европейският парламент трябва да одобрят сделката, преди тя да влезе в сила.