Четирима протестиращи бяха убити днес в Судан, съобщиха медици, след като много хора излязоха на протест въпреки засилените мерки за сигурност и прекъсването на комуникациите, за да изразят несъгласието си с управлението на военните, които завзеха властта преди осем месеца, съобщи Ройтерс.
В централната част на столицата Хартум силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречат на множеството да се насочи към президентския дворец, съобщиха очевидци. Според тях в демонстрациите в Хартум и близките до столицата градове Омдурман и Бахри са участвали десетки хиляди души. В Омдурман очевидци съобщават за сълзотворен газ и стрелба с огнестрелно оръжие, използвани от силите за сигурност, за да попречат на протестиращите да влязат в Хартум.
Протестите отбелязват третата годишнина от огромните демонстрации по време на въстанието, свалило от власт автократичния президент Омар Башир, управлявал страната от 1989 до 2019 г.,  и довело до подялба на властта между граждански групи и военните.
През октомври миналата година военните, ръководени от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, свалиха преходното правителство. Последваха митинги, участниците в които призоваха армията да се оттегли от политиката.
Някои от протестиращите днес носеха плакати, призоваващи за справедливост за убитите по време на предишни демонстрации. Други скандираха, "Бурхан, Бурхан, върни се в казармата и предай своите компании", имайки предвид управляваните от военните икономически холдинги. По-рано протестиращите барикадираха някои от главните улици в столицата с камъни и запалени автомобилни гуми. За първи път през месеците на протести срещу октомврийския преврат бяха прекъснати интернет и телефонните връзки. 
След превземането на властта от военните продължителни прекъсвания на достъпа до интернет бяха очевиден опит да се пречи на протестното движение.
Четиримата загинали днес, всичките в Омдурман, увеличиха броя на убитите протестиращи от преврата насам до 107.