Изложба „Свобода!?“ ще бъде открита в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Събитието ще се състои днес, 30 юни, съобщават организаторите.
Експозицията е част от проекта „Свързване“. В нея са включени творби на 15 съвременни художници от България и Република Северна Македония. Изложбата вече беше представена и в Созопол.
В състава на експозицията са включени произведения на художниците от неформалната група „Конекция“, които са от Република Северна Македония, но живеят и работят в София. Сред тях са Перица Георгиев – Пепси, Марияна Иванова, Зоран Мише, Иво Пецов, Павел Целкоски и Мариян Дзингаров. Показани са още творби на художниците, професори и преподаватели от факултетите по изобразително изкуство от Република Северна Македония - Беди Ибрахим, Йован Шумковски, Катерина Деспот и Сърджан Мичич. Българските артисти в проекта са Георги Янков, Нина Русева, Свилен Стефанов, Васил Колев и Мария Алексиева.
В изложбата преобладават живописните произведения. Показани са различни техники и авторски изкази, които кореспондират със зададената тематична насока. Графиката в най-голямата си част е представена с класическите техники – висок и дълбок печат. Застъпен е и дигиталният печат. От общо 40 произведения, които съставят изложбата, 3 са фотографии от концептуални творби на македонския автор Йован Шумковски.
„Има множество произведения от областта на науката и изкуството, посветени на темата за свободата, но колкото и да се опитваме да приложим добрия опит от историята, накрая винаги тъкмо нашите случаи на ограничаване са уникални и за тях няма откъде да се поучим за това как да стигнем до свободата. Или пък смятаме, че сме доста по-напред в еволюцията на човешкия вид и на нас примерите от по-близката и по-далечна история не биха ни свършили работа през нашия 21 век. Оттам и често използваната фраза, която изразява недоумение за нашата реалност  - „Не е за вярване как е възможно това да се случва през 21 век", коментира д-р Иво Пецов, който е куратор на изложбата. По думите му, свободата е абстрактно нематериално понятие, а експозицията поставя акцент върху визуалния отговор за това как „всеки автор поотделно реагира на усещането за нашата съвременна свобода“.
Проектът „Свързване“ е подкрепен от културното министерство на Република Северна Македония. / ГН