Нов рекорд на Гинес ще преследва известният русенски плувец с кауза Теодор Цветков - да преплува без прекъсване близо 200 километра в рамките на 72 часа от 11 до 14 август. Това ще бъде поредно върхово постижение в кариерата му и ще замести отложеното заради войната в Украйна преплуване на Черно море като част от борбата срещу замърсяването с пластмаса на реките, моретата и океаните с пластмаса.
Младият спортист, известен с множеството си благотворителни инициативи, иска да популяризира Русе като град на първите неща и да пожаже безграничните възможности на човешката воля. 
„Подложих себе си на 72 часа лишаване от сън, това беше последният тест преди следващата ми цел през месец август. Успях да преодолея кризите от изтощаването и въпреки това продължих тренировките и ежедневието си, плуването беше през нощта, за да мога да ангажирам съзнанието си. Най-трудно беше, когато се застоявах на едно място - затова и винаги бях в движение. Радвам се, че поредният тест мина успешно“, написа във фейсбук Теодор.
Идеята му, чието реализиране изисква и сериозно финансиране на предварителната му подготовка, ще бъдат подкрепени с 3000 лева от Община Русе. Предложението за това е внесено от кмета Пенчо Милков в Общинския съвет и ще бъде гласувано на 14 юли.