С две години да се удължи безвъзмездното право на ползване, което Кукленият театър има за терена на бъдещата лятна сцена в Русе. Това предложение се очаква да гласуват съветниците на сесията на 14 юли. Искането на културния институт е за право за ползване от пет години, но Комисията по общинска собственост със свое решение е съкратила срока и кметът Пенчо Милков внася по-краткия срок за гласуване. В момента Кукленият театър ползва мястото по договор за едва една година, който изтича през септември.
Срокът е изключително кратък, за да се превърне пустеещата територия в истинско място за спектакли и вълшебства за малки, големи и по-големи зрители. Още повече, че актьори, художници и театрали полагат искрени доброволни усилия, за да реализират идеята. Серия концерти и събития също събират скромни, но ценни дарения.
Парцелът на легендарния хотел „Иссляххане“ пустееше от 1997 г., когато сградата е съборена с решение на тогавашните старейшини на Русе. Усилията на директорката на театъра Теменуга Хараланова и нейните колеги да убедят Общинския съвет в смисъла от по-дългосрочно отдаване на мястото, засега не дават особени резултати, уви.