Кметът на Русе Пенчо Милков реагира остро на новината за експулсиране на руските дипломати от консулството в Русе, което го принуди вчера да спре работа. Сред изгонените от страната е и генералният консул Андрей Громов.
„Категорично не приемам експулсирането на всички служители на консулството на Руската федерация в Русе. Това е разрушителен акт, закриващ институция с над вековна история, а не „симетрично представителство в двустранните отношения“, както го определят управляващите в оставка. Тук не говорим за симетрия, а за безпрецедентно своеволие. То пряко ощетява гражданите на Русе и местните предприемачи, които в своята дейност разчитат на услугите на консулството“, написа Милков на своята страница във Фейсбук.
По-късно възражение срещу експулсирането руските дипломати разпространи регионалният обществен съвет“Приятели на Русия“ и поиска решението да бъде преразгледано.
Същите искания има и насроченият за 18 часа днес пред Паметника на Свободата протест. С неговата организация се е заела Галичка Николова - кандидат за общински съветник от БСП през 2019 година, станала известна като една от най-дейните участнички в протестите за чист въздух в Русе. 
Съдбата на консулството до момента остава неясна. След новината за експулсирането на 70-те дипломати от България руската информационна агенция ТАСС първо съобщи, че генералното консулство в Русе ще бъде затворено за един месец поради липса на персонал. Впоследствие ТАСС коригира новината си, посочвайки че „генералното консулство в Русе ще бъде закрито през следващия месец поради недостиг на персонал“.
Решение за закриване на консулството от българското правителство обаче няма, така че няма пречка Русия да изпрати друг консул в Русе с нов негов екип. И предстои да видим дали и кога това ще бъде направено. 
Генералното консулство на Русия в Русе функционира от 1985 г. Сградата на ул.“Ниш“, в която то се помещава, е общинска собственост. Договорът за наем бе продължен в края на миналата година. За поземления имот с площ от 6139 кв.м и три сгради с обща застроена площ 528 кв.м Русия плаща наем от 2633.79 лева месечно без ДДС.