Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) ще драгира от началото на идния месец със собствена техника критичните участъци от плавателния път на реката. Това съобщи в Русе изпълнителният директор на ИАППД Павлин Цонев.
Техниката е закупена по европроект на стойност около 20 млн. лева. Драгажният комплекс включва драга, маневрен кораб, понтон, шалан и тръби за пренос на наноси. Българският участък от река Дунав е около 230 км и при ниски води се появяват много прагове, които затрудняват корабоплаването.
„До този момент в агенцията нямахме драгажно оборудване, с което да можем да реагираме в периоди, когато водните стоежи са малки и дълбочините на критичните участъци затрудняват корабоплаването, и с драгажна интервенция да удълбочим участъка и да позволим на корабоплавателите да пътуват с максимално газене“, обясни Цонев.
Наскоро е приключило и обучението на екипажа, извършени са и проби, за да се стиковат служителите. Техниката ще работи край остров Белене, който е един от критичните участъци на реката през летните месеци, когато нивото й спада. По предварителни данни се очаква издрагираният материал да бъде в обем от 80 000 куб. м, които ще бъдат върнати на подходящо място в река Дунав.
„При драгирането за поддържане на корабоплавателния път използваме технология, в която издрагираният материал се депонира обратно в руслото на реката. Това е особено важно, защото друг наш проект доказа научно, че изваждането на седиментите от реката води до нарушаване на баланса, до увеличаване на бреговата ерозия и ерозията на речното дъно. В днешния Ден на река Дунав искам да кажа, че нашата дейност винаги е свързана с доброто състояние на река Дунав“, каза Цонев.
За да поддържа нормално корабоплавателното ниво през летния сезон, ИАППД е получила целево финансиране от Министерството на транспорта и съобщенията в размер на 300 000 лева. В ход е и обществена поръчка, чрез която външна фирма също ще извършва драгажни дейности. Условията предвиждат да бъде подписан договор за тригодишен период на стойност около 7 милиона лева.