Броят на леглата в лечебните заведения в Русенско нараства с 10 на сто, но лекарите и зъболекарите намаляват спрямо миналата година. По осигуреност с медицински кадри Русе продължава да изостава спрямо средното ниво в страната, макар положението леко да се подобрява. Расте делът на лекарите под 35 г. и в пенсионна възраст, а броят на тези в златните среда се топи. Това показват обявените вчера данни на Територално статистическо бюро „Север“.                       

На основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в област Русе практикуват 803 лекари и 181 лекари по дентална медицина, като и в двете направление се отчита намаление спрямо предишната година. Лекарското съсловия застарява марак че младите лекари под 35 години се увеличават от 126 на 131. Най-голям е броят на медиците с висше образование във възрастовия диапазон 55-64 години - 298 или 37.1% от всички работещи лекари в областта. Расте и делът на тези над 75 г., които все още практикуват. Те вече са 2,6% от всички (21).
Осигуреността с лекари в края на 2021 г. за област Русе е 38.4 на 10 000 души от населението, което е под средното за страната - 43.3, като се увеличава спрямо 2020 г. с 1.1 пункта. Този процент обаче е изчислен при неосъвременения след преброяването от миналата година брой на населението в областта. Вече е ясно, че в Русенско живеят значително по-малко хора, така че това число догодина вероятно ще скочи нагоре.
Добрата новина е, че се подобрява ситуацията със средния медицински персонал. Броят на медецинските сестри и на акушерките расте. Увеличават се и леглата в деветте лечебни заведения за болнична помощ, които вече са 1966.