Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България поискаха президентът да наложи вето на повишаването от 9 на 20 на сто ДДС на виното и бирата, които се предлагат в заведенията, съобщиха от браншовите организации. Предложението бе прието вчера от парламентарната комисията по бюджет при приемането на второ четене на проекта на актуализация на бюджета за тази година, който сега се обсъжда в пленарна зала.
Причината за връщането на ставката на ДДС за бирата и виното е отмяната на извънредната епидемична обстановка заради пандемията от КОВИД-19.
Браншовите организации посочват, че на серия от срещи са се опитали да убедят политическите сили в правотата на мярката за 9 процента ДДС за тези напитки, за важността й за функционирането на бранша и положителния ефект, който тя има за икономиката, но не са били разбрани.
"Икономическият екип на премиера-икономист Кирил Петков за пореден път доказа, че не разбира нищо от икономика. Или, ако разбира, не му пука за хората в тази клета територия, които опитват да правят бизнес, изхранващ стотици хиляди семейства. Открито се работи срещу предприемачите в България, и това не е извод само на нашия бранш, а и на редица други сектори. Действията на правителството откакто е на власт, навяват единствено за опит да се завладяват територии и да се съсипват бизнеси, които след това да бъдат овладени", посочват от организациите. 
Те напомнят хронологията на внасянето на предложението и резултатите от гласуването му в комисията вчера. Предложението за запазване на ДДС  беше внесено от ГЕРБ като промяна в Закона за актуализация на бюджета. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". ПП, БСП и ДБ гласуваха против (с изключение на по един депутат от ПП и БСП), а ИТН - против и въздържал се. Министърът на туризма Христо Проданов от БСП, чиято работа би трябвало да е да защитава българския туризъм, не беше в залата, изтъкват организациите.