Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по екология Десислава Билева провериха изпълнението на пилотния проект за зелени решения за линейно озеленяване.
Проектът е реализиран на разделителната зелена ивица на бул. „България“ преди детелината на Околовръстен път. При изпълнението му са заимствани добрите практики на община Виена, стана ясно при представянето на проекта. 
На разделителната ивица на бул. „България“ са засадени 65 дървесни вида, като иновативният подход е приложен не само по отношение на самото засаждане, а при начина на напояване, отбелязаха от Столичната община. Това са така наречените пликове за напояване, които задържат водата на принципа на капково напояване. Отдолу има специална подложка, която помага да има влага и дърветата да бъдат напоени по-дълго време, като така няма нужда от постоянно течаща вода. Разработката за засаждането и напояването на дървесните видове е направена с помощта на специалисти от Лесотехническия университет.  
Днес бяха представени първите 65 поставени плика за напояване, но до края на тази година ще има над 200 такива. 
„Знаете колко е важно развитието на зелената система в София. Не е иновация да се засаждат дръвчета, това е практика в София – хиляди дръвчета се засаждат всяка година, но иновация е начинът, по който общината надгражда този модел на работа“, посочи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 
Той отбеляза, че са използвани най-добрите европейски практики, защото община Виена е образец за начин на уредба и градски живот, използвани са и постиженията на българската научна общност – на преподавателите и експертите от Лесотехническия университет.