Няма съмнение, че започването на нова работа е вълнуващ момент в живота ви. Новата работа често носи със себе си възможността да се запознаете с нови хора, да разширите сферите си на компетентност и често да печелите повече пари. Но те също така водят със себе си необходимостта да се доказвате отново и отново, което може да бъде обезкуражаващ процес. При толкова много неща за учене и толкова много неща за вършене, откъде да започнете?

Не се притеснявайте - ние сме тук, за да ви помогнем. В това ръководство ще споделим с вас върху какво точно трябва да се съсредоточите, за да навлезете в работата и да успеете за нула време, така че да прекарвате по-малко време в стрес и повече време да се наслаждавате на новата си възможност.

Определете успеха

Не можете да успеете в новата работа, ако не разбирате какво включва успехът, затова се постарайте да научите какво точно иска да постигне вашият ръководител и компанията като цяло. Прегледът на длъжностната характеристика е добро начало, но не се страхувайте да попитате изрично шефа си какво очаква от вас.

Вашият шеф не само ще се радва да ви помогне - той вероятно ще се възхити на инициативността и проактивността, които проявявате, като питате.

Опознайте компанията

Освен че трябва да разберете собствената си роля, трябва да отделите време и да разберете как ролята ви се вписва в по-голямата картина на това, което компанията ви се опитва да постигне. Това е още един елемент, който можете да обсъдите с шефа си, както и с други колеги, но вероятно има и съществуваща работа, която може да ви подскаже.

Докато четете тези материали, опитайте се да си отговорите на следните въпроси:

Какви са тримесечните, годишните и дългосрочните цели на компанията? Как планират да ги постигнат?

Каква е всеобхватната мисия и визия на компанията?

Кои са нашите клиенти и/или потребители? Какви проблеми им помагаме да решат?

Какви са основните ценности на нашата компания? Как те се проявяват в ежедневието?

Как хората описват фирмената култура тук?

Какви са правилата на офисния етикет - формални или неформални?

Започнете да създавате вътрешни мрежи

Важен компонент за правилното начало на новата работа е да се запознаете с колегите си. Изграждането на силни връзки с колегите не е от полза само за социалния ви живот, но и за професионалния ви живот.

Започнете с хората, с които ще работите редовно, както в рамките на вашия екип/отдел, така и с други, с които ще си сътрудничите отблизо. Има голяма вероятност шефът ви да ви запознае с някои от тези хора, поне на бегло ниво, но се уверете, че сте стигнали по-далеч от размяната на имена, за да получите по-дълбоко разбиране за техните роли и отговорности и за това как се вписвате в тях.

Добър начин да направите това е като си уговорите встъпителни срещи с няколко ключови играчи, с които ще работите. Ето няколко въпроса, които можете да използвате, за да насочите разговорите си:

Каква е вашата титла и какво включват вашите отговорности?

Какви са целите и приоритетите на вашия екип?

Как си представяте, че ще работим заедно?

Покажете уважение към новите си колеги, като слушате активно, отбелязвате важните неща и задавате интелигентни въпроси.

Определете как можете да добавите стойност

Сега, след като сте разбрали по-добре какво се очаква от вас, какви са целите на вашата компания и кои са вашите колеги, можете да започнете да мислите как най-добре можете да допринесете за успеха на вашата организация. Помислете как можете да приложите своя уникален опит и знания на настоящата си работа: Има ли процеси, които бихте могли да подобрите, проекти, които бихте могли да поемете, или взаимоотношения, които бихте могли да укрепите?

В допълнение към мозъчната атака, не забравяйте да придобиете практически опит. Присъствайте на ключови срещи или доброволно помогнете на колегите си в даден проект. Упражнявайте се да се изказвате, когато имате страхотна идея, или да вземате решения по важни въпроси. И разбира се, уверете се, че всички задачи или проекти, които вашият ръководител изисква от вас, са качествени и изпълнени в срок.

Източник: obiavi-za-rabota.com