Служители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Изпълнителна агенция "Борба с градушките" се събраха пред служебния вход на Народното събрание на протест тази сутрин. Той е част от инициативата "За по-високи доходи с актуализацията на бюджет 2022", организирана от КНСБ и КТ "Подкрепа", която започна на 23 юни. Протестиращите бяха провокирани да излязат на акция след гласуването на Бюджетната комисия вчера, при което се разбра, че за горепосочените институции на са предвидени увеличения.
Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати (ФНСЗ) към КНСБ каза пред журналисти, че представители на синдикатите са проследили цялото заседание на Бюджетната комисия вчера. Бяхме внесли наши искания за актуализация на бюджета точно в тези важни за нас институции и всъщност искахме много прости неща - освен 5,5 млн. за Селскостопанска академия искахме увеличение на работните заплати с 30 процента в БАБХ и поне 20 процента в ИАГ, както и 8,8 млн. допълнително за МЗм, с които да се даде възможност за повишение на заплатите на работещите на терен, обясни тя. Единствено предложението за увеличение на бюджета на Селскостопанска академия беше прието почти единодушно.
ИАГ изрази възмущението си от отношението на държавата към тяхната работа. Катерим се по горите, работим по долове и дерета, където няма и обхват на телефоните, нямаме дежурен екип, нямаме станция, която да следи къде сме, и се налага двамата души на смяна, защото сме само по двама, да се борят едновременно понякога с по 6-7-8 организирани бандити, без каквато и да било подкрепа, коментира Станислав Василев от РДГ-Берковица. Той сподели, че самата инфлация за година е изяла половината им заплата, която и преди това е била мизерна.
Васильонова добави, че е абсолютно неприемливо за обществото държавата да делегира отговорности и стратегически важни задачи на своите служители без да им дава адекватни заплати. Тя даде за пример ракетострелец, който е назначен на 712 лева и прибира чисто 660 лева, ветеринарен доктор в областна дирекция на БАБХ със заплата 800-900 лева, докато в лабораториите стартовата заплата е 840 лева. 
БАБХ за шест месеца трябваше да излезе от структурата на Министерство на земеделието и да премине към Министерски съвет. Тези хора в продължение на 20 години са хронично недофинансирани, а именно те изпълняват контрола по цялата верига "От вилицата до трапезата", каза Васильонова. Според нея системата се обезкървява - младите не искат да работят в държавните агенции, а хората напускат. Какво ще направи държавата, за да запази и стимулира кадрите си, пита председателката на ФНСЗ.