Израел е понижил степента на опасност в предупреждението си за пътуванията до Турция и е благодарил на Анкара за усилията на турското разузнаване да осуети атаки срещу израелци в страната, съобщава в. "Дейли сабах".
"Бих искал да благодаря на нашите сили за сигурност и на турските сили за сигурност, които през последните месеци и седмици полагаха усилия да предотвратят нападения срещу израелци в Истанбул и Турция", каза премиерът на страната Нафтали Бенет.
На 13 юни Израел призова гражданите си незабавно да напуснат Истанбул заради "реална и непосредствена заплаха" от ирански оперативни служители, като засили степента в предупреждението за пътувания до турския град на четвърта от общо четири степени.
Турското министерство на външните работи увери ден по-късно, че Турция е "сигурна страна", отговаряйки по този начин индиректно на призива на израелските власти, без да упоменава изрично Израел. Турция е безопасна страна и продължава да се бори с тероризма в страната и извън границите си, каза министерството.
Според медийни публикации в Истанбул са били извършени голям брой арести на заподозрени, които планирали нападения срещу израелци в града.