Индийският премиер Нарендра Моди днес посети Обединените арабски емирства, където се срещна с президента на страната Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, демонстрирайки дълбоките връзки между двете страни, които поддържат сериозни търговски отношения, предаде Асошиейтед прес.
От богатата на петрол столица Абу Даби Моди поднесе съболезнования за смъртта на прекаралия дълго боледуване покоен президент Шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян. Държавната осведомителна агенция съобщи, без да дава подробности за обсъжданията между двамата лидери, че те са имали за цел да "придвижат напред двустранните отношения". Моди пристигна в ОАЕ от срещата на високо равнище на Г-7 в Германия и се очаква да замине от страната по-късно днес.
На тяхната среща Шейх Мохамед похвали приноса на индийската общност за развитието на ОАЕ. По-рано тази година двете страни подписаха споразумение за свободна търговия, което се очаква в рамките на пет години приблизително да удвои стойността на търговския обмен с изключение на петрола между двете страни и той да достигне стойност от 100 милиарда долара. Сделката цели да добави 8,9 милиарда долара към брутния вътрешен продукт на ОАЕ и да повиши износа с 1,5% през следващото десетилетие, казаха официални представители на емирството.