Коалиционен съвет за съставяне на правителство в рамките на този парламент се състоя в Министерския съвет. Разговорите между лидерите на „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“ продължиха повече от два часа.
Пред медиите  пред Министерския съвет коментира само народният представител Владислав Панев от „Демократична България“. Той посочи, че очаква да види какви са идеите на потенциалния мандатоносител и приветства новината за изгонването на 70 руски дипломати от България. „Очевидно г-жа Митрофанова сериозно се меси в българската политика“, коментира депутатът. Относно персонални промени в бъдещия кабинет, Панев посочи, че е по-добре да не се говори за фигури, защото по думите му личните драми стават прекалено много в българската политика. 
Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“ (ПП), също пристигна за участие в коалиционния съвет.  
По-рано днес в парламента той обяви, че започват разговори с досегашните си коалиционни партньори и шестимата независими народни представители за съставянето на кабинет с мандата на „Продължаваме Промяната“.
Настимир Ананиев, също депутат от ПП, заяви, че основната червена линия в преговорите за кабинета ще е борбата с корупцията.
Пред медиите в парламента коментира и вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Той заяви, че  ще бъдат проведени разговори с БСП, "Демократична България" и шестте независими депутати, за да бъде реализиран първият мандат. Дали ще има персонални промени в кабинета е прекалено рано да се говори, добави Василев. Той посочи, че първо трябва да се уточнят позициите с партиите, с които евентуално биха работили "Продължаваме Промяната". "Ако не се съберат 121 депутати, които искат да подкрепят позицията, която ние сме взели срещу, нека да го наречем най-общо, мафията, няма смисъл да се водят разговори за кабинет и всичко останало", заяви Асен Василев.
Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", също коментира темата по-рано през деня. Той бе категоричен, че персонални изисквания няма да бъдат поставяни по време на коалиционната среща. Страната трябва да има управление – не каквото и да било, а евроатлантическо, ясно е, че трябва да има превъоръжаване, ясно е, че трябва да говорим за това как да излизаме от енергийна зависимост, защото зависимостта от "Газпром" има политическа цена, не просто икономическа, каза Христо Иванов.