Софийската опера събира международен екип и троен състав за предстояща премиера на "Летящият холандец" на сцена под звездите до езерото край Панчарево, съобщи директорът на операта Пламен Карталов.
"Знаете, че по време на пандемията играехме на осем сцени, но вече фокусираме нашите усилия на три места - в Панчарево, Белоградчик и в парка на Военната академия, която е патрон на всички наши летни изяви", допълни Карталов.

Той обясни, че спектакълът "Летящият холандец" е създаден специално за сцената в Панчарево с възможност да ги играем и на закрито . "Така беше с "Жената от езерото", така ще е и с летящият холандец. За новата премиера имаме международен екип и троен състав, тъй като времето не може да бъде причина да сваляме спектакли", обясни Пламен Карталов.
Взехме решение да направим още един декор на сцената на операта, за да може да не се налага да връщаме на публиката при лошо време, добави той.

"Искрено се развълнувах след първите репетиции, тъй като вокалното ниво на колегите е много високо и работата с тях е удоволствие. Същото важи и за оркестъра, с който имам една доста топла връзка и работата носи плодове бързо. Прекрасно е, че в България се търсят алтернативни начини за игра освен на утвърдените оперни сцени", каза диригентът Росен Гергов.
До сцената в Панчарево предстои да бъде създадена закрита камерна зала и още удобства за публиката, сред които и навес.
Както писа БТА, третото издание на фестивала "Музи на водата“ край езерото в Панчарево е от 8 юли до 4 септември. "Опера в парка" се провежда за 13-а поредна година. Започва на 25 юни и продължава до 31 юли в парка на Военната академия. Фестивалът "Опера на върховете", който традиционно е на Белоградчишките скали, тази година ще има и гостуване в Пловдив - на Античния театър.
"Знаете, че аз обичам да откривам такива дързостни територии, където не е стъпвал опарен крак, нито имало оперно представление. Но това е едно предизвикателство и желание да сме по-близо до оперната публика и да я разширяваме", коментира Пламен Карталов.