Търговски аташета на страни от Евросъюза в Букурещ, журналисти от водещи румънски медии и влогъри с голяма публика гостуваха в Русенска област по инициатива на българското посолство в румънската столица и областната администрация. Домакин на групата беше зам.областният управител Людмил Христов.
Гостите се запознаха с някои от перлите на Поломието, които не са толкова популярни, но са не по-малко привлекателни от широко известния в северната ни съседка Басарбовски скален манастир. Той, разбира се, също беше част от маршрута на групата, но в него имаше и други важни акценти - уникалните Ивановски скални църкви и Средновековния град Червен. Там, зад стените на извисилата се над Черни Лом крепост, групата стана част от първия фестивал на обредните хлябове на капанци и хърцои. Освен че опитаха от вкусните погачи, дипломатите и журналистите научиха и много от тайните на вкусния хляб.
„Очевидно родното Черноморие е притегателен център за все повече туристи от Румъния и Европейския съюз, но тук те могат да видят много повече и да научат малко известни факти. Именно затова трябва да развием потенциала на нашия регион и вярвам, че тази инициатива е стъпка в правилната посока“, коментира Людмил Христов и призова за разработване на рекламна стратегия за привличането на все повече туристи.