Германският канцлер Олаф Шолц изрази безпокойството си относно правата на жените след историческото решение на Върховния съд на САЩ, което позволява на американските щати да забраняват абортите, предаде ДПА. Решението на съда от вчера породи критики от цял свят.
"Правата на жените са под заплаха. Трябва решително да ги защитаваме", заяви днес Шолц. Той приветства това, че в същия ден, в който в САЩ е било взето това решение, в Германия е била отменена част от наказателния кодекс, забраняваща досега "рекламирането" на услуги, свързани с абортите.
Същевременно група френски депутати от центристката партия на френския президент Еманюел Макрон обявиха, че ще внесат законопроект за вписване на правото на аборт в националната конституция, предаде Асошиейтед прес. Това ще затвърди правото на жените на аборт, смята депутатката Мари-Пиер Риксен.
Сега правото на аборт във Франция е вписано в закон от 1975 г., касаещ доброволното прекратяване на бременността. Този закон се вписва и в юридическата рамка за декриминализирането на абортите в страната.