В Силистра бе открита изложба, посветена на Дунавския парк в града. Нейни автори са Петко и Виктор Герасимови - фотографи, създатели на Стара Силистра, колекционери на архивни документи и снимки.
Изложбата съдържа над 100 висококачествено дигитализирани и реставрирани изображения, повечето от които не са показвани до момента. Акцент е историята на Дунавския парк, който е най-старият обществен парк в България, навършил 150 години през 2020 г. 
„Снимките показват много добре как Дунавският парк е свързан с живота на силистренци от различните поколения. Най-старите снимки са направени през 30-те години на миналия век. Има пощенски картички от 40-те години, когато Силистра не е била част от България. На много от кадрите са запечатани детайли и обекти от Дунавския парк, които вече ги няма“, каза за БТА Виктор Герасимов.
Следващата изложба, която баща и син Герасимови планират, ще е на тема „Изчезналите красиви сгради на Силистра“. Идеята е тя да бъде открита през септември, в рамките на празника на града. Снимките ще бъдат от личния им архив и от дарители.
Дунавският парк в град Силистра е първият обществен парк в страната. За първи път за него се споменава във вестник „Турция“ през 1870 г. В периода след Освобождението силистренци придобиват опит в паркостроенето. Това е описано подробно от Никола Маринополски в неговия „Силистренски алманахъ”, издаден през 1899 г. Там е посочено, че Силистренската дунавска градина е оградена и има вход като арка, построени са беседка за музиката и шадраван, който е действащ и до днес.
През 70-те години на миналия век почти цялата крайбрежна ивица на парка е включена в архитектурно-археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра”. Днес адаптацията на разкопките и зелената система е напълно завършена, а цялата стара част на парка е реконструирана по всички съвременни изисквания на паркостроенето с помощта и усилията на Община Силистра, европейски програми, фондации и частни дарители.