Английският влогър Гарет Лий Грейдуел, от канала A Taste of Bulgaria (Вкусът на България) гостува в Кюстендил, за да представи на последователите си Празника на черешата в града.
"Радвам се да бъда тук, градът е прекрасен. Откакто съм създал канала си, това е най-големия фестивал в България, в който съм участвал", разказа пред БТА Грейдуел. Той посочи, че досега е отразявал фестивалите "Сурва" в Перник, фестивала на розата в Казанлък. Грейдуел е готвач, а идеята му е да покаже плодовете на България, културата на страната и как се развива малкият бизнес. Последователите му са над 18 000.
"Каналът ми се следи и от чужденци, които са се установили да живеят в България. Искам да помогна на малкия бизнес да се развива и да бъде по-конкурентноспособен", каза Грейдуел.
"Любимите ми плодове в България са черешите. Обичам да смесвам сладко и солено. Специално череши бих сготвил с месо, например с дивеч. Любимото ми българско ястие е капама и съм създал собствена рецепта за приготвянето й в канала си", разказа още английският влогър.
Избрал е да остане в България, защото съпругата му е българка, а харесва страната заради спокойствието й.
Грейдуел е в Кюстендил по покана на телевизионния оператор Анатоли Костов, автор на кампания за туристическа реклама "Елате ни на гости – да отворим границите". Идеята на проекта е създаването на аудио-визуално съдържание с цел популяризиране на културно-историческото наследство и туристическите обекти в България. В рамките на проекта ще бъде разработено разнообразно мултимедийно съдържание (документални туристически филми, подкасти и др.) съвместно с блогъри и влогъри от чужбина, които разполагат с хиляди последователи в социалните мрежи.
Има много непознати, но изключително интересни населени места в Кюстендилско, които трябва да се популяризират. Предстои да създам платформа, в която всички рекламни материали за Кюстендил и региона, които са и предстои да бъдат създадени, ще бъдат по-достъпни, на едно място, разказа Анатоли Костов.