Кюстендил отбеляза 128 години от рождението на спасителя на българските евреи и почетен гражданин на Кюстендил Димитър Пешев.
Цветя в знак на признателност към приноса на кюстендилеца за спасяването на българските евреи бяха поднесени пред паметника му от кмета на Кюстендил Петър Паунов, зам.-кметовете Надя Каратова и Светослав Василев, председателя на Общинския съвет  Иван Андонов, народни представители, политически партии и жители на града, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 година в град Кюстендил. Като  подпредседател на XXIV Обикновено Народно събрание, той има огромна заслуга за предотвратяването на депортацията на евреите от довоенните граници на България по време на Втората световна война. На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43-ма народни представители.
Пешев е удостоен с най-високото звание в Израел "Праведник на света" през 1973 г., а през 1997 г. получава посмъртно най-високия орден "Стара планина". Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Кюстендил" през 1997 година.