Кюстендил отбелязва традиционния си Празник на черешата, който се провежда в три последователни дни - от петък до неделя. Десетки маси на читалища и производители от Кюстендил и страната, посветени на вкусния плод, са подредени в центъра на града, наподобяващ на кошница, пълна с череши.
Преди 126 години в Кюстендил е учредена първата овощарска изложба в България, припомниха организаторите от Община Кюстендил и Института по земеделие в града и изтъкнаха, че местните череши нямат равни по вкус.
Днес, във втория ден от празника и неговата кулминация, ще бъдат наградени победителите в категориите за най-красиво аранжирана маса с череши, най-атрактивно вешело и най-едра череша. Институтът по земеделие пък представя пред гостите на празника над 100 сорта от червените плодове.  
През трите дни на Празника на черешата повече от 200 производители, търговци и занаятчии от региона и страната са част от празничната атмосфера. Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, музеят предлага информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.
Има и музикална програма, в която участват гости и изпълнители от Кюстендил. В 21:00 днес, на централния площад "Велбъжд" започва концерт на група "Фондацията". В него ще се включат Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Венко Поромански и Валди Тотев.
Неврокопският митрополит Серафим, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Адрианополския епископ Евлогий - игумен на Рилската Света обител са гости на празника. Сред присъстващите са и Халид Ибрахим Емара - посланик на Арабска Република Египет, проф. дн инж. Мартин Банов- председател на Селскостопанската академия в София, депутати.
Поздрав и благословение от името на българския патриарх Неофит отправи към гостите и жителите на Кюстендил Белоградчишкият епископ Поликарп. Той им пожела здраве, просперитет и "да се радвате на вашия труд и да бъдете удовлетворени от него". 
В последния ден от празника утре ще се състоят кулинарната надпревара "Череши в кухнята", кулинарни демонстрации и състезателни игри с парични награди.
(видео)