Германия ще започне да изисква плащане за бързите ковид тестове, които досега бяха безплатни, но ще освободи уязвимите групи от необходимостта да плащат тази сума, предаде Асошиейтед прес.
От 1 юли бързите тестове, които са широко достъпни в цяла Германия, ще струват на гражданите по 3 евро всеки, като останалата част ще се поема от държавата, заяви днес германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах.
Тестовете ще останат безплатни за хората, принадлежащи към уязвими групи, за посетителите на старческите домове, за болници и за малките деца.
Планираното прекратяване на безплатните тестове породи опасения, че през следващите месеци в Германия може да се наблюдава нерегистрирано увеличение на случаите на заразени с коронавирус, тъй като хората неволно разпространяват заразата.
Правителството изчисли, че субсидиите за тестовете ще струват 2,6 милиарда евро за втората половина на годината - около една трета от това, което бе платено за същия период от миналата година, заяви Лаутербах.
За последното денонощие Германия регистрира над 108 000 нови случая на заразата, както и 90 смъртни случая на заразени с вируса.