Началото на свързочното дело в българския военноморски флот е поставено на днешния ден преди 111 години - на 24 юни 1911 г. Това информират от Националния военноисторически музей (НВИМ) в своята фейсбук страница.
На българския учебен крайцер “Надежда” е монтирана радиостанция “Телефункен”. За вахтен началник и завеждащ безжичния телеграф е назначен мичман І ранг Сава Стефанов. 
Първото разузнаване в ефира е осъществено на 16 октомври 1912 г., когато флотските свързочници на “Надежда” прихващат радиограма от чужд кораб, съдържаща данни за бреговата батарея и минните заграждения по българското крайбрежие.
При обсадата на Одринската крепост (октомври 1912 – март 1913) радиотелеграфистите от военния флот извършват смущения на противниковата свръзка между Одрин и Цариград и поставят началото на радио-противодействието по време на бойни действия.
Първата българска корабна радиостанция е демонтирана от “Надежда” през периода 1915 - 1916 г. и е предоставена на Морските специални школи за учебни цели. /ИРС