Работилница на тема „Как да се снимат птици“ ще води посланикът на Полша в България д-р Мачей Шимански. Събитието ще се състои на 30 юни (четвъртък) в Полския институт в София, съобщават организаторите.
Работилницата и презентация на същата тема ще допълнят вече откритата изложба „Птиците на България през очите на един поляк“ със снимки на Шимански. Авторът фотографира птици от 15 години. Бил е заместник-председател на Варшавската орнитологическа секция на Полското зоологическо дружество, представял е репортажи на терен в рамките на телевизионната програма „Animals” („Животни“)  на полската държавна телевизия. Автор на редица образователни изложби, негови фотографии са публикувани в природонаучни списания, атласи и определители за птици. 
„Когато говори за фотографиране на птици, Мачей Шимански неизменно подчертава как винаги трябва да помним, че безопасността на птиците и стремежът да не смущаваме живота им, особено през размножителния период, са много по-важни, отколкото заснемането на най-красивата фотография в света“, коментират организаторите.
Работилницата ще се състои в рамките на Европейския месец на фотографията. / ГН