Истанбулската филхармония и Симфоничният оркестър на БНР ще бъдат сред участниците в международния музикален фестивал „Варненско лято“, чийто медиен партньор е БТА. Това съобщи днес артистичният директор на форума проф. Марио Хосен. Той подчерта, че екипът работи активно за превръщането на „Варненско лято“ в широспектърен европейски фестивал, обединителен център за артисти от цял свят.
Хосен допълни, че официалното откриване на форума утре ще бъде с концерт на симфоничния оркестър на Държавната опера – Варна с участието на осем музиканти от Украйна. На диригентския пулт ще застане маестро Микола Дядюра. Като солисти публиката ще чуе Марио Хосен – цигулка, Флориан Крумпьок – пиано, Донг Сук Канг – цигулка, и Лилия Байрова-Шулц – виолончело. Концертът по традиция ще започне с рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров. В програмата са включени още „Мелодия“ на Скорик, Тройният концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър, до мажор, на Бетовен и Симфония 9 „Из Новия свят“ на Дворжак.
Проф.Хосен допълни, че по традиция фестивалът е разделен на няколко модула. Предвидени са дискусии и творчески срещи. Освен това ще бъдат проведени и няколко майсторски класа, включително по цигулка на проф. Минчо Минчев.