Норвежки съд призна днес за виновен по обвинения в убийство и опит за убийство Еспен Андерсен Братен, който намушка и уби пет човека и рани четирима в южната част на страната при атака срещу случайни хора с лък и нож през есента на миналата година, предаде Асошиейтед прес. 
Районният съд в град Бускеруд осъди Братен на принудително психиатрично лечение. Трима съдебни психиатри, които оцениха състоянието му, стигнаха до заключението, че той страда от параноидна шизофрения и че по време на атаката на 13 октомври миналата година е бил душевноболен. Както прокуратурата, така и защитата му, поискаха той да бъде настанен за принудително психиатрично лечение. 
Андерсен Братен бе признат за виновен по 11 обвинения в опит за убийство заради това, че е стрелял по хора с лък в Конгсберг - някогашен миньорски град с население от 26 000 души. По време на нападението той е носил 62 стрели и четири ножа.    
Тричленният състав на съда каза, че по време на процеса, който започна миналия месец, обвиняемият обяснил, че "решил да убива хора, за да може да постигне прераждане". "Той призна, че си е мислел, че ще ослепее. Поради това обвиняемият е вярвал, че е крайно наложително да убива", обясниха съдиите. 
Адвокатът на 38-годишния мъж каза пред норвежката телевизия, че клиентът му е имал "халюцинации от религиозно и магическо естество". 
"Имаме си работа с болен човек. Такъв, който не може да носи вина", заяви прокурор Андреас Кристиансен  в заключителната си реч по делото. 
Братен беше арестуван повече от половин час след като започнал да стреля с лък в магазин за хранителни стоки и да атакува хора в домовете им. След като лъкът му се счупил, той продължил нападението си с ножове.
Той ще трябва да плати и обезщетения на жертвите.