Кампанията за туристическа реклама "Елате ни на гости – да отворим границите" започва реализацията на първия си проект, съобщи за БТА авторът на проекта - телевизионният оператор Анатоли Костов.
По негова покана в Кюстендил ще гостува Youtube влогърът Гарет Лий Грейдуел от канала A Taste of Bulgaria (Вкусът на България). Поводът са посещението му в областния град е "Празникът на черешата", който продължава от днес до неделя. Срещата му с местните медии е утре, от 10:30 часа, при туристическия инфоцентър на площад "Велбъжд". В срещата може да участва всеки жител и гост на града, каза Костов. Той посочи, че гостът му  живее във Варна и има свой канал за популяризирането на забележителностите в България.
"Елате ни на гости - да отворим границите" е кампания за чуждоезична реклама на туристически дестинации в България, която беше представена от инициатора й Анатоли Костов миналата година в пресклуба на БТА в Кюстендил.
Идеята на проекта е създаването на аудио-визуално съдържание с цел популяризиране на културно-историческото наследство и туристическите обекти в България. В рамките на проекта ще бъде разработено разнообразно мултимедийно съдържание (документални туристически филми, подкасти и др.) съвместно с блогъри и влогъри от чужбина, които разполагат с хиляди последователи в социалните мрежи.
"Зад гърба си имаме няколко успешно разработени подобни проекта. Един от тях е съвместната ни работа с влогъра Владимир Карманов от Молдова. През 2019 година, по покана на Община Кюстендил, за неговият канал "Взял и поехал" беше създаден филм за Кюстендил и "Празника на плодородието". Друг проект беше осъществен взаимно с гръцкия журналист Григорис Вериотис, който от няколко години работи в село Раждавица, община Кюстендил и популяризира Кюстендилския край сред гръцката аудитория. "Всеки един от нашите партньори има интерес да се запознае на място с културата на съответния район и да предаде от първо лице впечатленията си от посетените обекти", разказа Костов. Според него е време да отворим границите си и да покажем на света уникалното си културно наследство.
Анатоли Костов е автор на железопътен аудиотур по целия маршрут на влака "Родопи", озвучен на български, руски и английски езици. Турът включва 23 точки с начална гара Септември и финална - гара Добринище. Той е сред създателите на мобилен аудиотур за Кюстендил, в който са включени около 20 забележителности културни и исторически забележителности в района.