Четиридесет и четири филма от България, Украйна, Молдова и Северна Македония ще участват в конкурсната програма на 21-то издание на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще се състои от 24 до 26 юни в Шумен. Това съобщиха за БТА от местния киноклуб „Мадарски конник“, който организира фестивала съвместно с Народно читалище „Добри Войников - 1856“ и Община Шумен.  
Откриването на фестивала е днес, от 17:30 часа, пред читалището, след което ще бъдат прожектирани дигитализирани филми на местния киноклуб. В концертната зала на културната институция в събота ще бъдат прожектирани лентите от фестивалната програма. В същата зала в неделя, от 11:00 часа, ще се състои закриването на фестивала и връчването на награди на отличените филми. Те ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Божидар Манов. 
В рамките на фестивала е организирана и кръгла маса „Кинолюбителско движение в България”. 
Фестивалът е под патронажа на Министерство на културата.  Първото му издание в Шумен е през 1970 г. Форумът на любителските исторически филми в областния град е най-дългогодишният действащ любителски кинофестивал у нас, припомниха на БТА от киноклуб „Мадарски конник“.