Командващият Тихоокеанския флот на САЩ и японският министър на отбраната казаха днес, че сътрудничеството между военноморските сили на двете страни в региона е по-важно от всякога на фона на нарастващото напрежение, породено от Китай, Северна Корея и Русия, предаде Асошиейтед прес.
Министърът на отбраната на Япония Нобуо Киши каза на командващия Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Самюъл Папаро, че американското присъствие е от първостепенно значение за поддържането и подсилването един "свободен и отворен“  Индийско-Тихоокеански регион – визия за основана на правила рамка, която двете съюзнически страни насърчиха в противовес на възхода на Китай. Ситуацията с регионалната сигурност се влоши още повече от миналата година, отчете Киши, като в същото време изрази задоволство от засилването на сътрудничеството между ВМС на Япония и САЩ.
Папаро се съгласи, че предизвикателствата пред сигурността в Тихоокеанския регион стават все по-големи, но добави, че "здравата координация и интеграция" между американския и японския флот "води и изпреварва" операциите на потенциалния им противник. Съюзът между Япония и САЩ е крайъгълен камък за сигурността в региона, подчерта командващият американския Тихоокеански флот, който зае поста миналата година.