Проблемите при наказателното преследване на отговорните за пътни произшествия, завършили с жертви и ранени, и нужни ли са законодателни промени, са част от темите, които ще бъдат обсъдени на конференция, организирана от Фондация „Отворена длан“, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Това съобщиха от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Форумът ще се състои на 27 юни от 10:00 часа в заседателната зала на хотел „Грами‘‘ в София. Събитието е посветено на Националния ден на безопасността на движението по пътищата, който се отбелязва на 29 юни, съобщиха от агенцията.
Ще бъде направен анализ на европейското законодателство и европейската съдебна практика в областта на правораздаването при пътни инциденти. Под формата на дискусия ще бъдат направени и предложения за промени в нормативната уредба в България, които биха довели до реални резултати при налагането на наказания на причинителите на тежки пътни инциденти. Експерти от Държавна агенция ,,Безопасност на движението по пътищата‘‘ ще запознаят аудиторията със значимостта на причинно-следствените връзки при установяване на вината за пътни инциденти с жертви и пострадали.
От Българската асоциация на пострадалите при катастрофи ще представят информация какви са правата на пострадалите при катастрофи, както и мерките за превенция и осигуряване на пътна безопасност. „Лайка“-България ще покаже технически средства за документиране на доказателства на местопроизшествието. В края на форума представителите на Асоциацията ще направят демонстрация ,,Не шофирай пил‘‘.
За участие са поканени депутати, областни управители и кметове от на райони от Столичната община.