Проблемите в съдебната система не само не се решиха в последните години, те се натрупаха и задълбочиха. Това каза пред БТА съдия Миглена Тянкова от Хасково, която два мандата бе административен ръководител на Окръжен съд – Хасково. Тя е една от 15-те кандидати за попълване на шест места от съдийската квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). Изборът е утре и вдругиден.
Аз лично отдавам това на липсата на стратегически дългосрочни и краткосрочни цели и политики на ВСС, в това число и на кадрови такива, каза Тянкова. По думите й в състава на Съвета трябва да има съдии с опит в управлението и администрирането на органите на съдебната власт. За да се управлява ВСС адекватно и компетентно, е необходимо членовете на съвета да са запознати с конкретните проблеми, а именно да са планирали и разходвали бюджет, да са се грижели за кадровата обезпеченост, да са провеждали обществени поръчки и конкурсни процедури, да са вземали спешни, тежки и непопулярни решения. И най-важното – да са носели управленската отговорност за тях, смята юристката.
Според нея това сега липсва на настоящия състав на съвета. Тянкова посочи и основните актуални проблеми в системата – кадрова необезпеченост на всички нива в общите съдилища, проблемите, свързани с конкурсните и атестационни процедури, неравномерната натовареност на отделните органи на съдебната власт, съдебната карта, електронното правосъдие, предизвикателствата, пред които са изправени окръжните и апелативните съдилища след закриването на специализираните структури, бюджета на съдебната власт
На въпроса дали ВСС да е постоянно действащ орган или не, Тянкова посочи, че има разумни и силни аргументи и в двете посоки. Това обаче трябва да реши законодателят. На упрека, че квалифицират членовете на ВСС и председателите на съдилища като "съдебна номенклатура" Тянкова отговори, че този термин във всички европейски държави и стратегически документи на Европейския парламент, Европейската комисия, и държавните институции у нас е заменен с термина "административен капацитет". Това означава да имаш опит в управлението и администрирането, което е от изключителна важност за ВСС, подчерта Тянкова.