Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън и неговата Консервативна партия понесоха поражение на частични избори в два района, предаде Франс прес.
Едната от загубите им бе нанесена в избирателен район, който торите държат от над един век. Консерваторите загубиха това място на изборите в Тивъртън и Хонитън от центристката партия "Либерални демократи". Изборите в избирателния район Уейкфийлд в Северна Англия пък бяха спечелени от основната опозиционна Лейбъристка партия.
Кандидатът на центристите Ричард Форд спечели с над 6000 гласа разлика, съобщи Ройтерс. За сравнение, консерваторите спечелиха това място през 2019 г. с 24 000 гласа разлика. "Тази вечер хората от Тивъртън и Хонитън се изказаха от името на Великобритания. Те изпратиха силно и ясно послание. Време е Борис Джонсън да си ходи и то сега", каза Форд в победната си реч.
До частичните избори в Тивъртън и Хонитън се стигна, тъй като депутатът консерватор Нийл Париш подаде оставка, след като призна, че е гледал порно на телефона си в Камарата на общините, припомни ДПА.
В Уейкфийлд предишният титуляр Имран Ахмад Хан се оттегли, след като бе признат за виновен в сексуално посегателство срещу 15-годишно момче - престъпление, за което бе осъден на 18 месеца затвор. На негово място бе избран лейбъристът Саймън Лайтуд с мнозинство от близо 5000 гласа.