Лидерите на държавите от Европейския съюз решиха тази вечер Украйна и Молдова да получат официален статут на страни кандидати за членство в ЕС, предаде ДПА, като се позова на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
"Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", написа той в Туитър.
Украинският президент Володимир Зеленски приветства получаването от страната му на официален статут на кандидат за членство в съюза, предаде Франс прес.
"Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС", написа Зеленски също в Туитър. Той изрази увереност, че "бъдещето на Украйна е в" Европейския съюз.
В петък Европейската комисия вече препоръча две бивши съветски републики да получат официален статут на кандидати за членство в ЕС.
Раздираната от война Украйна и съседна Молдова от месеци лобират да започнат преговори за членство в съюза. Самият процес на присъединяване, политически обременен и юридически сложен, обаче може да се проточи с години или дори с десетилетия, отбелязва ДПА.
Получаването на официален статут на кандидат за членство е едва първата от много стъпки. Тя обаче осигурява достъп до финансова подкрепа за социални, правни и икономически реформи с цел приближаване на съответната страна кандидат до стандартите на ЕС, посочва ДПА.