Монографията "Австро-унгарските укрепления в Босна и Херцеговина" на Мануел Мартинович беше представена днес в резиденцията на австрийското посолство в Сараево, предаде специално за БТА босненската агенция ФЕНА.
Монографията прави преглед на укрепленията в цяла Босна и Херцеговина, които са построени през австро-унгарския период и предоставя информация за тяхното текущо състояние и множество снимки. На 672 страници със снимки и слово авторът описва 271 обекта, които са били или все още се намират на 44 различни места в Босна и Херцеговина. Освен укрепления в книгата са представени казарми, логистични съоръжения като складове, железопътни линии, пощенски, пътен, речен и морски транспорт, авиобази, военни болници, военни гробища и паметници.
Посланикът на Република Австрия в Босна и Херцеговина Улрике Хартман каза, че монографията и снимките, които книгата съдържа, показват как Австро-Унгария е била активна в Босна и Херцеговина и колко е допринесла за тази страна.
Много сме горди, че днес можем да представим тази важна книга не само за нас, австрийците, но и за цяла Босна и Херцеговина, за нейната история и туризъм. Австро-Унгария присъства не само в по-големите градове, но и в малките общини. Особено впечатляващо е, че всичко в книгата е подробно представено и описано, допълни Хартман.
Авторът на монографията Мануел Мартинович, по професия юрист, каза, че изследването на укрепления е негово хоби, особено през австро-унгарския период. Монографията е създадена след дългогодишни изследвания, преди всичко на терен, но също и в архивите по споразумение с  хърватското културно дружество „Напредък”.
Както добави Мартинович, особено впечатляващо е, че всяко едно от тези австро-унгарски укрепления е било „перфектна машина“, в която всяка част е имала собствено предназначение и всички те са направени от фино издялан бял камък. Той отбеляза, че всяка крепост е различна - не могат да се намерят две еднакви и са много интересни за изучаване.
Само четири австро-унгарски укрепления в Босна и Херцеговина са обявени за национален паметник, не защото са австро-унгарски, а защото три са в рамките на съществуващите средновековни укрепителни комплекси - каза Мартинович, президент и основател на Дружеството за защита на укрепленията „Werk“ в Мостар.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция ФЕНА)