Литературата, създадена в Русе, заслужава и тези страници литературна история. Общо взето, критическата обгледаемост на книжната продукция на един такъв културен център като Русе с известни от миналото (близко и далечно) и сегашността качествени литературни личности е задоволителна. Задоволителна, в смисъл на това, че се прави „на парче“ с отдаването на оперативни критически рефлексии. Но да си признаем хроникирането, обвързването в единен процес не се котира особено в литературните и академичните среди. Повечето от изследванията, ако и да са качествени, са еклектични, неподчинени на някаква обща идея. Тук не бива да подминаваме и усилията на излизащите периодични издания като „Брод“, „Извор“, „Светове“, „Арнаудови сборници“, на литературния фестивал „Дъхът на Европа“ и пр. в тази посока - прегледи на годишна литературна продукция, журиране на конкурси, награди, провеждане на научни форуми в университета, библиотеката, музея. 
В настоящето издание „Литературната история на Русе“ в два тома се събират усилията на петима русенски литератори, качествени - и творци, и критически наблюдатели на литературната продукция. Те представят автори и жанрове, които са избрали, предпочели в зависимост от изследователските си интереси. Свидетели сме на различен критически инструментариум, различни прочити и оценки, но при всички личи солидно изградени критически критерии, изразителен индивидуален критически език, отличаващ се с интерпретаторска прецизност. Винаги съм харесвала като литератор литературната анкета, а тя има своето място тук. 
Поздравления за усилията, ентусиазма и професионализма на русенския екип, захванал се с тази нелека и важна мисия. Поздравления и за Шуменския университет. Тези две книги са резултат от разработен и осъществен проект от академичната общност там. Добре е, че това ще бъде история с продължение.
И все пак големите анализи, обобщението и изводите предстоят, тоест време е да помислим да се обединят усилията на литературните хора в нашия град, критици и изследователи, в написването на цялостна, концептуална история на литературния Русе по проект със солидно финансиране. Дотук има немалко написано и то трябва да се събере, да се отсее. Тези два тома са сериозно начало в голямото пътуване по маршрута „Литература и памет“. Още веднъж: поздравления за екипа. И нека тези книги достигнат и до учениците и студентите. Така повече гласове ще се включат в разговора за литературата. В което е смисълът на подобно начинание.