Доходите на жени, занимаващи се със земеделие в 5 от 16-те региона на Гана, са се увеличили чрез програма на Германската асоциация на селските жени, предаде специално за БТА Ганайската информационна агенция (ГНА).
Освен това обемът на продажбите на полусварен ориз на женските групи се е увеличил от 17% на 27% след възприемането на нови техники за обработка на ориза.
Подобряване се наблюдава също по отношение на продоволствената подсигуреност и намаляването на недохранването сред повече от 6000 души чрез насърчаване на разнообразни и здравословни диети за по-добро и балансирано хранене, включително местни храни и отглеждане на храна в собствената градина.
Това разкри г-жа Софи Вайсенхорн, ръководител на проекта на Германската асоциация на селските жени, на церемония по официалното отбелязване на края на шестгодишния проект, от който се възползват тези пет региона.
Районите са: Волта, Оти, Боно Изток, Северен и Голяма Акра. Бенефициентите преминаха обучение по преработка на ориз/развитие на бизнеса, обучение за хранене/отглеждане на домашно производство и организационно развитие в застъпничество за дребни земеделски стопани.
В интервю за ГНА г-жа Вайсенхорн описа интервенцията като „успешна“, като добави, че в района на интервенция с ориз обемът на продажбите се е увеличил между 17 и 27 процента, а нивата на доходи на жените фермери са се увеличили между 21 и 32 процента.
Г-жа Петра Бенткемпер също каза: „Заедно изминахме дълъг и важен път за жените в Гана и в Германия, винаги с уважение и признателност. Постигнахме успехи, които ни мотивират. Надяваме се, че селските жени в Гана също ще продължат добрата работа, за да ни доближат до равноправно участие в селското стопанство, храните и политическия сектор.“
По повод избора на Гана за проекта, тя каза: „Първият въпрос беше с коя страна искаме да си сътрудничим? И за късмет решихме да е Гана – нация, която е политически стабилна и с много потенциал!”
Въпросът е бил зададен на земеделското министерство и на заинтересованите страни, включително Мрежата на фермерските организации в Гана (FONG) и Асоциацията за действие за развитие (DAA), които подкрепиха изпълнението на програмата.
Г-жа Полина Ади, директор на дирекция „Жените в селскостопанското развитие“ (WIAD) в Министерството на храните и земеделието (МЗС) обеща, че министерството ще си сътрудничи със заинтересованите страни, за да осигури приемственост на програмата.
Тя каза: „Интервенцията променя живота на село и се надяваме да я поддържаме.“
Споделяйки опита си с ГНА, една от жените-бенефициенти - Полина Ададе, каза: „Преди програмата не знаехме нищо за варенето на ориз, но програмата ни обучи и сега нашият ориз е в някои супермаркети.“
Тя добави: „Имам своя собствена марка и някои от хората, които съм обучила, също създадоха свои собствени марки. Заради опаковката много хора избират нашите продукти.”
(Новина, избрана от ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)