Депутатите от външната комисия излязоха в половинчасова почивка, за да се опитат да консолидират трите проекта за Република Северна Македония в общ. Предложението за това направи Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС. Комисията разглежда три проекта а решение - на ДПС, на ГЕРБ-СДС и на председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.
Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН),  беше категоричен, че за общо решение на парламента не може да се говори, защото са против. В трите предложения остава висящ въпросът за езика, според нас те не отговарят на националния интерес на България, обясни той. Ако България е силна в нещо, е силна в незапочването на процеса, подчерта той. ИТН не са склонни на абсолютно никакви компромиси и за езика, и за историята, и за културата. Не виждаме никакви реформи в Република Северна Македония, коментира Йорданов.
Не може документ от такова важно държавно значение, от значение за националната сигурност, да се изработи за 20-30 минути, на свой ред коментира Георги Михайлов от "БСП за България". По думите му страната ни е направила всичко възможно да отвори пътя на РСМ към ЕС, но заедно с това последната седмица се виждало, че нещата се пришпорват. Водени от интересите на нацията, че това не може да бъде решено за една седмица и трябва обществен консенсус, в момента бихме се въздържали от приемане на всякакво решение, заяви той и добави, че не трябва да се прибързва.