Банко П. Банков от София с творбата си „Недописана страница” е носителят на наградата от първото издание на Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров“. Победителят в творческата надпревара, организирана от Община Разград, съвместно със Съюза на българските писатели е определен днес на заседание от петчленно жури, начело с председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, съобщиха от общинската администрация. 
Членовете на журито, взело решение авторът на коя пиеса заслужава приза на името на именития български драматург, са проф., д-р по изкуствознание Любомир Халачев, поетът и драматург Иван Странджев, директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград Димитър Петров и Цветана Бенонова – гл.експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград. 
За участие в конкурса бяха изпратени общо 32 творби. Те са на драматурзи от цялата страна, а едно от произведенията пристигна от Германия. Сред условията на конкурса беше произведението да не е поставяно на сцена до обявяване на конкурса, а избраната за победител творба трябва да бъде предоставена безвъзмездно за поставяне от трупата на Драматичен театър „Антон Страшимиров”, който е част от Театрално-музикалния център в Разград. 
Банко Банков ще получи плакета и паричната си награда утре вечер на официална церемония на Вила „Урбана” в Абритус. Награждаването е част от Фестивала на материалното и нематериално наследство „Белите нощи на Разград”, който започва днес.
Предложението Община Разград и Съюзът на българските писатели да инициират учредяването на награда за драматургия на името на Антон Страшимиров възникна по време на посещение на представители на творческата организация в лудогорския град и среща с ръководството на Общината. Житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград, той е живял в града и е учил заедно с брат си в Разградската гимназия. Провеждането на конкурса е още един знак за това, че Разград тачи паметта и творчеството му, името на Антон Страшимиров носи и драматичният театър в града, посочват от общината.